Growth Hacking İpuçları Serisi 004: Listeleme + Ürün Detay 🚀

Günay Aker
4 min readJul 25, 2019

--

Ürün sayfaları E-ticaret’in en önemli sayfalarıdır. Neden mi?
Herhangi bir ürün için Google’da arama yaptığınızı düşünün. Google sizi ilk olarak ürün detay sayfalarına yönlendirecektir. Arama dışında da tüm facebook reklamları, google reklamları veya remarketing kampanyaları olsun yönlendirmelerin istisnalar haricinde tümünün ürün detay sayfalarına gittiğini göreceksiniz. Bu nedenle, ürün sayfalarınız en çok trafik alan sayfalardandır ve mutlaka optimize edilmesi gerekmektedir.

Bu yazımda kategori ve ürün detay sayfalarında yapacağınız değişikliklerle Conversion Oranınızı artırabilecek ipuçlarını paylaşacağım. Keyifli okumalar!

1-) Değer önerilerinizi tüm ürün sayfalarında gösterin

Değer önerinizin kullanıcıların sizi ve sizin ürünlerinizi seçmeleri konusunda ne kadar etkili olduğundan önceki yazılarımda bahsetmiştim. Bu satın alma motivasyonunu artırıcı değer önerilerini sadece anasayfada değil tüm ürün sayfalarından satın alma sonuna kadar kullanıcıların her zaman görebileceği şekillerde konumlandırarak kullanıcının gözünden kaçırmalarını engellersiniz.

Değer önerilerinizi tüm ürün sayfalarında gösterin

2-) Ürünlerin kolay bir şekilde filtrelenebilir/sıralanabilir olduğundan emin olun.

Kullanıcıların her ne kadar bilinçli olarak navigasyon üzerinden listeleme sayfalarına geldiğini kabul etsek bile yüzlerce ürünün listelendiği sayfaya düşmüş olacaklar. Bu noktada ilk bariyeri geçen kullanıcılarınız için ürünlerinizin model, beden, fiyat, malzeme-kumaş türünden zorlanmadan kolay bir şekilde bulabilmeli, kullanabilmeli ve fiyat veya değerlendirme odaklı çok çeşitli ürün sıralamasını kolay bir şekilde yapabiliyor olmalı. Bu noktada filtre sayınız ürün çeşitliliğiniz ve kitleniz için değişkenlik gösterecektir. Örn: bir müşterimizde mevcut filtre sayısını azaltma testi yapmıştık ve conversion oranı artmıştı.

Ürünlerin kolay bir şekilde filtrelenebilir/sıralanabilir olduğundan emin olun.

3-) Aciliyet / Kıtlık hissettirin

Kullanıcılara aciliyet hissi ve sosyal baskı hissettiren elementler Growth dünyasından en çok kullanılan ve dönüşüme çok fazla katkı sağlayan taktiklerdendir. Kullanıcılarınıza yalan söylemeden stok durumunuza göre “Son 4 ürün” “Acele et, bu ürün çabuk bitiyor!” veya sosyal baskı oluşturmak adına “Şuan bu ürüne 6 kişi bakıyor” “Bu ürün 4 kişinin sepetinde” gibi yönlendirmeler ile satın alma sayılarınızı artırabilirsiniz.
Sizi duyuyor gibiyim :) biz bunları çok görüyoruz ve bunların bir taktik olduğunun farkındayız diyorsunuz fakat siz Power User’siniz. Yani pazarlama ve growth taktiklerine hakim olabilirsiniz ama kullanıcılarınızın çoğunun bu taktikler hakkında bir bilgisi yok. Hemen siteniz üzerinde bu konuda A/B testleri yaparak nasıl etkiler yapacağını deneyimleyebilirsiniz.

Aciliyet / Kıtlık hissettirin

4-) Ürün fiyatını fold*’un üzerinde gösterin.

Yaptığım kullanıcı testlerinde ve analytics incelemelerinden gördüğüm kadarıyla kullanıcıların bir coğunun sayfalarda scroll yapmadıklarını fark ediyoruz. Bu tipteki kullanıcı grupları için fold’a sığacak sekilde ürün fotografını ve fiyatını gösterebilirsiniz. Eğer kullanıcı için ürün/fiyat değerlendirmesi kendi limitinin altında ise ürünü inceleyecektir, değilse de hızlıca geri dönerek başka ürünleri incelemeye devam edecektir. Unutmayın, hedefiniz en az tıkla ve scroll hareketiyle olabildiğince fazla bilgiyi kullanıcılara vermek olmalı.

  • fold: kullanıcıların sitenize girdikleri anda sayfada scroll yapmadan gördükleri alana verilen ad.

5-) Ürün açıklamalarının sade ve net olduğundan emin olun.

Bu son geldiğimiz hız ve teknoloji dünyasında kullanıcıların coğu bir şey okumak istemiyorlar ve zaten okumuyorlarda. Kısa ve özet bilgileri alıp detaylarda boğulmak istemiyorlar. Bu yüzden ürün detay sayfalarını /about sayfası haline getirmeden net, sade ve kısa açıklamalarla ürünü anlatmalısınız.

Ürün açıklamalarının sade ve net olduğundan emin olun.

6-) Kullanıcı yorumlarını toplayın ve mutlaka gösterin.

Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin %74'ü satın alma kararını almadan önce ürün ile ilgili sosyal medyada araştırma yaptığını, yorumları okuduğunu gösteriyor. Kafasında soru işareti olan kullanıcıların satın alma motivasyonlarını artırmak için sizde sitenizdeki ürünlerinizle ilgili olumlu olumsuz yorumlar toplayıp bunları kullanıcılarınıza doğru şekilde sunarak kullanıcıların motivasyonlarını yükselterek satın alma sayıların artırabilirsiniz.

“You can use social media to turn strangers into friends, friends into customers and customers into salespeople.” Seth Godin

“Yabancıları arkadaşlara, arkadaşları müşterilere ve müşterileri satın alanlara dönüştürmek için sosyal medyayı kullanabilirsiniz” Seth Godin

Kullanıcının kafasında karışıklık oluşturmadan güven veren bir yorumlar modülünde mutlaka olması gereken özellikler;

  • Onaylı, gerçek kişilerin yorumlarının gösterilmesi
  • Yorumların sıralanabilir olması (Tarih, puan ve onaylanma sayısına göre)
  • Yorumlara faydalı/faydasız tepkisinin verilebilmesi
Kullanıcı yorumlarını gösterin.

Ürün Detay sayfalarında yapılan A/B testleri;

  • Budapester: https://www.mybudapester.com/ Alman ayakkabı satıcısı olan Budapester değer önerilerini ürün detay sayfalarında vurgulayarak Conversion oranını %12 oranında arttırmayı başarmış.
Kaynak
  • Lyst: Ürün detay sayfasında CTA altında “Acele et, bu ürün cok hızlı tükeniyor” mesajını koyarak %17 oranında Conversion oranı artışı yakalamış.
Kaynak

Ürün listeleme/detay incelemelerimiz şimdilik bu kadar. Gelecek haftalarda Checkout sayfaları için best practice’leri ve yapılan testleri paylaşacağım. Önerilerinizi ve yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim. Sizinde yaptığınız A/B testleri var ise benimle paylaşırsanız daha sonra onları örnek olarak kullanmak isterim. gunayaker@gmail.com

Unutmayın, büyümeyle ilgili gerçek sorunların neler olduğunu tespit etmeden sadece taktikleri uygulayarak başarıya ulaşamazsınız. Görüşmek üzere.

--

--

Günay Aker

Ideas For Life. All about design, technology, news @n11com @teknosa @Userspots @Studio_Growth