Growth Hacking İpuçları Serisi 003: Search 🔍
--
Google’in yaptığı araştırmalara göre site içinde ürün arayan kullanıcılar arama yapmayanlara göre ortalama %200 daha fazla Conversion Rate’e sahipler. Verimli search alanının etkisi bu kadar fazlayken bu alanın iyileştirilmesinin ne kadar nakit olarak geri dönüş yapacağı çok net ortada :) Bende bu yazımda Search alanının satın almaya maksimum katkıyı yapması için sahip olması gereken özellikleri anlattım. Keyifli okumalar!
1-) Arama Alanını Header’da fark edilebilirliğini artırın.
Arama/Search alanınızı mevcut halinden ne kadar daha çok dikkat çekici hale ve belirgin duruma getirirseniz kullanıcılar o kadar çok fark edecektir ve kullanacaktır. Arama fonksiyonunu arama ikonuna basıldıktan sonra büyüyen şekilde değil, default olarak açık konumlandırabilirsiniz.
2-) Tamamlayıcı Öneriler Kullanın
Kullanıcılarınızın aradığı ürünün ismini tam olarak yazmasını beklemeden yazdığı kadarıyla alakalı önerileri gösterirseniz arama alanında çok fazla zaman kaybetmeden listeleme sayfasına geçiş yapmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde kullanıcıların yanlış yazmalarına izin vermeden kaybolma ihtimallerini azaltmış olursunuz.
3-) Yazım hatalarını düzeltin ve aranan kelimeye alakalı öneriler yapın.
Kullanıcılar aradıkları ürünleri yanlış yazsalar bile aslında kullanıcıların ne yazmak istediğini anlayan algoritmalar kullanarak doğru sonuçlara onlara otomatik olarak gösterebilirsiniz.
Aranana kelime ile alakalı uygun ürün bulunamasa bile kullanıcılarınıza “Aradığınız ürün bulunamadı” mesajı veya bembeyaz bir sayfa göstermek yerine popüler kategorileri veya yaptığı yanlış yazıma benzer ürünleri göstererek kullanıcıların kopmalarını önleyebilirsiniz.
4-) Popüler aramaları ve daha önce yapılan aramaları gösterin
Search alanına tıklandığında kullanıcılarınıza o dönemde sitenizde popüler olan ürünleri gösterebilirsiniz. Kullanıcılar tam olarak ne aradıklarını bilmiyorlar ise bu segmentteki kullanıcıların search’e dahil olması için popüler ürünlerin gösterilmesi işe yarayacaktır.
Tekrarlı ziyaretçilerin hafızalarını canlandırmak ve Search alanında yazmaya başlamalarını beklemeden daha önceki aramalarını gösterebilirsiniz. Bu şekilde kullanıcıların çok fazla düşünmelerine izin vermeden onları listeleme sayfalarına geçirmiş olursunuz.
Search alanında yapılan A/B testleri;
- Lyst: arama alanını header’in içinden çıkartıp anasayfa üzerine açık koyarak kullanım oranını %13 artırmış.
- Mango: yanlış ürün ismi ile yapılan arama sonucunda ürün göstermemek yerine yanlış aramayı düzelterek ve alakalı ürünü göstererek %4.5 conversion rate artışı ve %3.8 revenue artışı sağlamış.
Yukaridaki özelliklerin geliştirilmesinin development olarak çok fazla efor ihtiyacı olduğunun farkındayım fakat inanın etkileri o kadar fazla olacaktır ki harcanan efora değecektir.
Önerilerinizi ve yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim. Sizinde yaptığınız A/B testleri var ise benimle paylaşırsanız daha sonraki yazılarımda onları örnek olarak kullanmak isterim. gunayaker@gmail.com
Unutmayın, büyümeyle ilgili gerçek sorunların neler olduğunu tespit etmeden sadece taktikleri uygulayarak başarıya ulaşamazsınız.