Growth Hacking İpuçları Serisi 002: Menü / Navigasyon 🚀

Günay Aker
4 min readApr 3, 2019

--

Yapılan kullanıcı deneyimi ve Analytics araştırmaları gösteriyor ki kullanıcılar en çok ürün keşfetmekte ve checkout adımında zorlanıp sitelerden çıkıyorlar. Sizde bu keşfetme aşamasında yani anasayfadan listeleme ve ürün detay sayfalarına geçen kullanıcıları en doğru şekilde yönlendirebileceğiniz menü ve navigasyonunuzda yapacağınız iyileştirmelerle kullanıcılarızı site içinde kaybolmadan doğru sayfalara yönlendirebilirsiniz. Bu seride de Menü / Navigasyon alanının satın almaya maksimum katkıyı yapması için sahip olması gerek özellikleri anlatacağım. Keyifli okumalar!

1-) Menü içeriğini fold’a sığması.

Kullanıcılar menüyü açtığında yoğun, kalabalık bir gruplama ve sayfaya sığmayan bir navigasyon gördüklerinde menünün beyinlerinde yaratacağı bilişsel yük çok fazla olacaktır. Bu yüzden menüde bir iki yere tıkladıktan sonra kullanamayacaklarını düşünüp menüden ümidi kesebilirler ve bounce olabilirler. Bu yüzden sadeleştirilmiş, scroll yapmadan tüm alanda hakimiyet kurulabilecek menü yapıları oluşturmalısınız.

Menü içeriği fold’a sığan ve kullanılabilirliğini beğendiğim örnekler.

2-) Telefon ile kuracağınız iletişim veya offline mağaza trafiğiniz önemli ise menüde bu yönlendirmelere yer verin.

%100 internet üzerinden satış yapıyorsanız sizin için önemli olmayabilir ama online-offline iç içe olan bir iş modeliniz var ise müşterilerin offline mağazalarına ulaşmasını kolaylaştırmak için menüye lokasyona yönlendirici ikon koyabilirsiniz. Sattığınız ürünlerin büyüklüğüne göre bazı soruların cevapları çok karışık ve telefonda halledilebilecek şeyler olabilir. Bu yüzden telefon numaranızı bilerek gizlemek istemiyorsanız menü içine koyarak bulunmasını kolaylaştırarak müşterilerinizin size ulaşmasını kolaylaştırıp daha az sinir olmalarını sağlayabilirsiniz. Telefon konusu tamamen müşteri ilişkilerine bakış açınız ile alakalı bir durum. Belkide bilerek gizlemeyi tercih edeceksiniz, tamamen stratejinize bağlı.

Telefon numarasına ve offline mağaza yönlendirmesine menüde yer veren örnekler.

3-) Ana kategorileri kullanım yoğunluğuna göre, alt kategorileri ise alfabetik olarak sıralayın.

Ana kategorilerinizi analytics incelemeleriniz sonucunda sitenize gelen kitlenin en çok kullandığı kategorilerin yoğunluğuna göre göre sıralarsanız hem hedef kategoriler daha kolay ve hızlı bulunabilir olur hemde kullanıcıların menü içinde kaybolma ihtimalini azaltmış olursunuz. Alt kategori sayınız ana kategori sayısından çok fazla olacağı için onları ise alfabetik olarak dizebilirsiniz.

4-) Satışı destekleyici modülleri menüde gösterin

Müşterilerinizin aklında bir sürü soru işareti olabilir, olmasıda çok normaldir. Sizin hakkınızda, sağladığınız garanti hakkında, satış sonrası desteğiniz hakkında, iade&değişim prosedürünüz ve ürün gruplarınızın beden tablosu gibi başlıklar en çok merak edilen soruların başında gelir. Menü’de bu tür bilgilerin bulunabilirliğini kolaylaştırırsanız müşterilerin kafasındaki soru işaretlerini hızlıca gidererek satın alma motivasyonlarını artırmış olursunuz.

5-) Header’ın sticky konumlandırılması

Kullanıcılar anasayfanızda veya kategori sayfalarınızda sitenin alt kısımlarına indiklerinde karşılarında banner’larınızdan ve ürünlerinizden başka bir şey göremeyecekler. Yani ya o banner’a basıp listeleme sayfasına gidecekler veya navigasyonu kullanabilmek için sayfanın en yukarısına scroll yapmaları gerekecek. Bu tarz senaryolar için header’i sticky yaparsanız menü sayfanın her alanında kullanılabilir ve bulunabilir olur.

Header’i sticky konumlandırılması

Menü Testi 1
Tüm bu önerilerin dışında menü ikonu ile ilgili yapılmış A/B testlerini paylaşmak istiyorum. Menü ikonunun fark edilebilirli hakkında sizde siteniz üzerinde testler yaparak hangi seçeneğin daha çok dikkat çektiğini ve dönüşüme yapacağı katkıyı ölçebilirsiniz.

https://www.goodui.org/evidence/test018

Menü Testi 2
www.matalan.co.uk header’in sticky olmasını test ederek navigasyon ve search alanının kullanım oranını %10, satın alma oranınıda %5 arttırmayı başarmış.

https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-154/insights-inspiration/case-studies/through-b-testing-matalan-improves-mobile-user-experience-and-produces-49-year-over-year-conversion-rate-uplift/

Menü / navigasyon incelemelerimiz şimdilik bu kadar. Gelecek haftalarda diğer sayfalar ve modüller için best practice’leri ve yapılan testleri paylaşacağım. Önerilerinizi ve yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim. Sizinde yaptığınız A/B testleri var ise benimle paylaşırsanız daha sonra onları örnek olarak kullanmak isterim. gunayaker@gmail.com

Unutmayın, büyümeyle ilgili gerçek sorunların neler olduğunu tespit etmeden sadece taktikleri uygulayarak başarıya ulaşamazsınız. Görüşmek üzere.

--

--

Günay Aker

Ideas For Life. All about design, technology, news @n11com @teknosa @Userspots @Studio_Growth